Poste restante 1990

Bijzondere brieven uit de Nederlandse literatuur


Poste restante biedt een ruim overzicht uit de Nederlandse persoonlijke brieven van de 19de en 20ste eeuw. Vaak zijn het korte indringende momentopnamen in de schaduw van grote literaire en historische gebeurtenissen. Zo schippert Multatuli in Poste restante  tussen zijn vele vrouwen door, ziet Vincent van Gogh een lang leven voor zich weggegelegd, krijgt L.E.J. Brouwer een lesje in rekenen, wacht Theo Thijssen tot er oorlog komt, overweegt Godfried Bomans de geneugten van het dichterschap en geeft Heere Heeresma ongevraagd enige harde levenslessen.

Daarnaast onder meer uit de eerste hand alle details van de vechtpartij tussen Nijhoff en Du Perron, enige verborgen facetten uit het leven van A. Roland Holst, en de bohèmepraktijken van Willem Kloos.

 


Bestel hier


uit de pers:

‘René van Stipriaan heeft met zijn uiteenlopende selectiecriteria een onderhoudende bloemlezing gemaakt. Ik heb me dankij de grote variatie in stijl en onderwerp geen moment verveeld bij deze chronologisch gerangschikte brieven.’
Jan Fontijn, Vrij Nederland, 21 april 1990

 

‘een vaste hand van kiezen’
Ares Koopman, Arnhemse Courant, 27 april 1990

 

‘Het boek zit vol met anekdotes en is dus onmisbaar voor wie van werkelijke literatuur houdt.’
Theodor Holman, Het Parool, 8 maart 1990

 

‘De samensteller putte [...] niet alleen uit de meest voor de hand liggende bronnen. Zelfs wist hij beslag te leggen op ongepubliceerde correspondentie.
Hans Warren, Provinciaals Zeeuwse Courant, 5 mei 1990

 

‘Een bijzondere verzameling’
Douwe de Vries, Friesch Dagblad, 17 september 1990

 

‘een alleraardigste, onderhoudende bloemlezing’
Nop Maas, NBD

 

‘Het is een leuk boek omwille van de inkijk in de privé-keuken van enkele tientallen coryfeeën uit onze letteren, omdat het een beetje die ongezonde nieuwsgierigheid bevredigt naar het lezen van andermans post en omdat iedereen graag brieven krijgt.’
Jacques Avelli, De Morgen, 22 juni 1990

 


recensies:

Hans Warren (Leidsch Dagblad

Gé van Bork (Literatuur