agenda

23 augustus 2018

 

Bredero - 400 jaar 't kan verkeeren, feestelijke herdenkingsavond naar aanleiding van de vierhonderdste sterfdag van Gerbrandt Adriaensz. Bredero, met o.a. presentatie van De hartenjager. Openbare Bibliotheek Amsterdam, aanvang 19.30 uur.

 

 

25 augustus 2018

Key note-lezing bij congres van de werkgroep Zeventiende Eeuw, Dordrecht.

 

26 augustus 2018

Boekensalon naar aanleiding van het verschijnen van De Hartenjager. Leven werk en roem van Gerbrandt Adriaensz. Bredero, met medewerking van Lieke van Deinsen en Marc Krone. Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt, Amsterdam.

 

6 september 2018

Lezing over Bredero, Academische Club, Universiteit van Amsterdam

 

18 september 2018

Lezing naar aanleiding van het verschijnen van De hartenjager, op een avond gewijd aan Bredero, in het Noord-Hollands Archief, Haarlem (Jansstraat 40), aanvang 20.00 uur

 

9 oktober 2018

'Shakespeare, Bredero, Rembrandt. Het theater van de hartstocht in de zeventiende eeuw', Gouden Eeuw Lezing (Amsterdam Centre for the Study of the Golden Age), Aula Universiteit van Amsterdam.

 

 

voorbij:

4 juli 2018

Lezing 'Hoe chauvinistisch was Bredero echt?' Kasteel Beauvoorde, Wulveringem

 

25 mei 2018

Lezing over Gerbrandt Adriaensz Bredero: Bredero en de ingevingen van de wetenschap. Bredero-studiedag KANTL, Gent.

 

23 februari 2018

Lezing over de diepe wortels van de Hollandse botheid. Cultuurkring Zuid-Limburg, Kloosterbibliotheek Wittem, aanvang 20.00 uur (besloten bijeenkomst).

 

15 oktober 2017

De Spaanschen Brabander van Bredero: Theatergroep de Kale houdt een leesvoorstelling van Bredero's onweerstaanbare meesterwerk. Tot slot een interview met René van Stipriaan over zijn visie op dit stuk: Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam, aanvang 14.30 uur.

 

27 september 2017

'Historische Letterkunde Vandaag', tweedejaars studenten  Neerlandistiek UvA interviewen Annette Portegies (uitgever van Uitgeverij Querido) en René van Stipriaan over hoe ze met het vak neerlandistiek hun brood verdienen. (P.C. Hoofthuis, Amsterdam).

 

18 mei 2017

Opening tentoonstelling Muiderslot, de geheime sleutel van Amsterdam op het Muiderslot. Bijdrage aan de catalogus. Tentoonstelling loopt van 19 mei tot 31 oktober 2017.

 

15 mei 2017

Brainstorm Bijzondere Collecties, UB Radboud Universiteit Nijmegen (besloten bijeenkomst).

 

2 november 2016:

In Athenaeum Boekhandel aan het Spui in Amsterdam wordt Lof der botheid. Hoe de Hollanders hun naïviteit verloren gepresenteerd, het nieuwste boek van René van Stipriaan. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan Eddy Grootes, emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en Eddy de Jongh, emeritus hoogleraar iconologie en kunsttheorie aan de Universiteit van Utrecht. Inloop 17.00 uur, aanvang 17.30 uur. Zie website Athenaeum Boekhandel voor nadere informatie.

 

Querido-uitgever Annette Portegies bij de presentatie Lof der botheid (2 november 2016)

 

28 oktober 2016: tijdens een symposium bij de Akademie van Kunsten (KNAW) zal het project In Reprise worden gepresenteerd, dat onder andere bestaat uit een rijke website met gegevens over de 25 meeste geliefde Nederlandstalige toneelstukken. Samen met Bart Ramakers en Rob van de Zalm is René van Stipriaan initiatiefnemer van dit project, dat tot doel heeft het Nederlandstalige repertoiire beter bekend te maken en vaker gespeeld te laten worden.

 

13 oktober 2016: in het Rijksmuseum wordt de website schrijverskabinet.nl gepresenteerd tijdens het symposium 'Literaire canonvorming in de vroegmoderne tijd', een project van Lieke van Deinsen. Aan de website draagt René van Stipriaan korte teksten bij over onder anderen Dominicus Baudius, Petrus Datheen en Jacobus van Vaernewijck. Aanmelden kan tot 1 oktober.

 

13 mei 2016: een verrassend randprogramma rond de voorstelling van Theatergroep De Appel: Decamerone, leven, liefde, list en lust. In het Appeltheater Den Haag, met medewerking van o.a. Arie de Mol, Erik-Ward Geerlings, Joyce Roodnat, Michiel van Zuijlen en René van Stipriaan, aanvang 20.15 uur.

 

24 april 2016: Inleiding bij leesvoorstelling door Theatergroep De Kale van Gilles Noozemans klucht Lichte Klaartje (Theater Perdu, Amsterdam, 15 uur)

 

'scène' uit de leesvoorstelling van Lichte Klaartje (24 april 2016)

 

 

22 april 2016: Etiketten plakken en verwijderenHet migratiediscours en de neerlandistiek; lezingenmiddag van de commissie voor Taal- en Letterkunde, Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, met medewerking van onder anderen Mohammed Benzakour, Martine Gosselink, Jan Blommaert, Yolanda Rodríguez Pérez en Ewoud Sanders (Universiteitsbibliotheek Leiden, 14 uur)

 

8 september (opening) t/m 29 november 2015: Muiderslot te Muiden: 'P.C. Hooft, Prins der Poëten. De man, de prijs, de straat' (tentoonstelling, bijdrage aan catalogus)

 

13 mei 2015: lezing 'De kunst van het tuinieren' Pepptalx, abdij Koningshoeven, Tilburg

 

1 april 2015: lezing 'Op weg naar het keerpunt' symposium De toekomst van de geesteswetenschappen. Meertens Instituut, Amsterdam

 

5 maart 2015: presentatie resultaten In reprise: De top 25 uit de Nederlandse toneelliteratuur. Spui 25, Amsterdam